1937

 2-I-1937

 

“Comencem un nou any, malauradament encara amb guerra ; Deu vulgui que aviat regni la pau.

 Malgrat aquests temps difícils per a la cultura general, no ens podem queixar de l’impuls que pren la vida de la nostra Biblioteca. Mica en mica, va essent coneguda per Sant Andreu, i cada dia podem anotar algun nou lector.”

18-I-37

 

 

“Rebem una nova revista catalana, Moments, molt ben presentada.

No podem observar, si augmenta l’interès dels lectores, per les revistes, perquè es pot dir, que no en tenim ; al menys, les estrangeres, que eren les més mirades, no en rebem cap, per motiu de la censura de guerra.”

 16-II-37       

“Ara fa dos dies hem sofert un fort bombardeig, que ha causat moltes víctimes a Barcelona ; però es veu que les bombes no espanten gens, ni a grans, ni a petits. La Biblioteca ha funcionat com sempre, i les dues sales de lectura s’han vist igualment concorregudes que en altres dies.”

11-III-37     

   

Agustí Bartra i Lleonart (Barcelona, 1908 - Terrassa, Vallès Occidental, 1982) Font:GEC

“Un d’aquests dies, que he estat malalta, (el 21 de febrer, diumenge) va visitar la Biblioteca, Agustí Bartra, jove escritor català que ha publicat un recull de narracions, en “Quaderns Literaris”, que han obtingut força éxit.

El va presentar, la lectora de la Biblioteca, Sreta Blanch, escritora, que firma amb el pseudónim, Silvia Mistral.

Em va sàpiguer greu, no poder assistir aquell dia a la Biblioteca, majoritariament havent-me escrit, Agustí Bartra, dies enrera, comentant la nostra favorable apreciació respecte el seu llibre.”

8-V-37 

“Hem tingut de fer vaga forçosa durant uns quants dies, degut, a que no hi havia tramvies, per motiu de sagnants fets(*), ocorreguts a la nostra ciutat, entre alguns partits polítics.

Encara no es pot dir, que tot està normalitzat, però reprenem la feina, confiant en que aviat tot tornarà a la vida habitual.”

(*) Esdeveniments provocats, pel maig del 1937, per l’enfrontament armat, sobretot a Barcelona, entre forces d’ordre públic de la Generalitat i militants del PSUC, la UGT i Estat Català, d’una banda, i militants del grup CNT-FAI, grups anarquistes, com Amigos de Durruti, i el POUM, de l’altra.

(Font: GEC)

 19-VII-37    

  

“A la biblioteca es nota força calma. !No es estrany! Molts joves són cridats al front. Alguns, s’han despedit de nosaltres. Tot això és molt trist. Deu vulgui que aquesta horrible guerra s’acabi ben aviat.”

 21-IX-37    

  

“Han visitat la Biblioteca, Mister Park, director de l’Hospital d’Estrangers de Barcelona, i la seva senyora. Els acompanyava el Dr. Cordomí. Han fet grans elogis de la Biblioteca. Cosa ben rara, en estrangers, parlaven català, i ben perfectament.”          

4-X-37

“Hi ha molta desanimació, però no té res d’estrany perquè bombardegen molt sovint. Demés, a la Sagrera hi ha hagut moltes desgracies, dins un refugi, on han mort ofegades moltes persones degut al desbordament dels rius, per les pluges torrencials d’aquesta setmana.”

4-XI-37    

      

“Actualment, la preocupació de tothom és procurar-se queviures. A baix, a la Tinencia d’Alcaldia, es formen unes cues importants de ciutadans, que venen a arreglar les targetes del racionament. De vegades hi ha baralles formidables. Des de la sala de lectura, es nota clarament l’aldarull.”

 
A %d bloguers els agrada això: