21- I-36
“Hem visitat a Mss Clapés, capellà de Sant Andreu, que temps enrera, va fundar una Biblioteca a Sant Andreu amb llibres de la seva propietat. Aquesta Biblioteca va funcionar des de 1914 fins a la Dictadura de 1923.
Ms. Clapés ens ha rebut molt amablement, i ens ha ensenyat la susdita Biblioteca, que efectivament es bastant important, encara que moltes obres no són d’actualitat.
Hi ha prop de 10.000 volums, el doble que la nostra.”
22-I-36
“Podriem esmentar moltes anècdotes dels petits.
Alguns venen tan bruts que els fem marxar a netejar-se.
Altres no saben llegir. Altres llegeixen castellà, i no entenen ni paraula.”
10-II-36
“Una observació; la gent jove, (els ùnics, amb poques excepcions, que venen a la Biblioteca) no llegeixen gaire, català. Prefereixen les novel·les castellanes, o traduïdes. En canvi, la mainada, més petita, molts, rebutgen llibres castellans.”
18-II-36
“Dues noves lectores. Semblen distingides. Demanen novel·les, però les rebutgen catalanes, i això que elles parlen català.
Una demana especialment, una obra de Dostoiewsky.”
28-II-36
“Avui ha vingut una mestressa jove amb un grup de nenes per a consultar llibres, car tenen de fer un treball escolar sobre Comarques Catalunya.
Les nenes susdites viuen en una barriada bastant llunyana, nomenada Verdum, (Pavelló de les Roquetes). ”
3-IV-36
“El propòsit d’una nova inauguració de la Biblioteca, va endavant.
El fet és que la Comissió que l’organitza, i s’interessà per la concessió d’aquesta Biblioteca, degut a qüestions polítiques, no va poder inaugurar-la oficialment, i ara havent canviat les circumstàncies es proposen fer-ho, amb assistència de les autoritats actuals.”
15-IV-36
“Dilluns de Pascua, dia 13, i el 14, aniversari de la República, vàrem tenir tancada la Biblioteca.
El diumenge de Pascua, dia 12, va tenir lloc, la festa de la nova inauguració de la Biblioteca.
Hi assisti el Conseller de Cultura de la Generalitat, Sr. Ventura Gassol, l’Alcalde de Barcelona Sr. Carles Pi i Sunyer, el Delegat d’aquest Districte, Dr. Cordomi, i altres personalitats.
Així mateix, assistiren a l’acte, la Sra Vda Iglesias, la Comissió Pro Biblioteca Ignasi Iglesias, els representants de moltes entitats, i el Director de Biblioteques Populars, Sr. Jordi Rubió.
Els Srs Ventura Gassol, i Pi i Sunyer, digueren bells discursos adequats a l’acte, evocant ambdos la figura del gran poeta Ignasi Iglesias, amb paraules plenes d’emoció i sentiment patriòtic.
El secretari de la Comissió, Sr Tolosa, va fer un breu historial dels treballs portats a cap, fins a obtenir la Biblioteca per a Sant Andreu.
Finalment, el Dr. Cordomí, va cloure l’acte amb paraules de comiat donant mercès al públic per la seva assistència;
Abans, es procedí al repartiment d’un bon lot de llibres als lectors infantils més assidus, així com foren concedides 10 llibretes de la Caixa d’Estalvis a 10 infants, dels més humils, donatiu del Dr. Cordomi.
Acabat l’acte, que començà puntualment a les 11 del matí, tingué lloc, a la tinencia d’Alcaldia, un refresc ofertat als invitats principals.”
“Complement d’aquesta festa popular, fòren, un Concert a la Plaça Orfila, per l’Associació Musical del del Districte IXe, espectacles pels infants, focs japonesos, etc.
Cal mencionar especialment, el donatiu que la Comissió Pro-Biblioteca, va fer a aquesta, d’un bonic bust, imitació bronze, d’Ignasi Iglesias, i també, tots els documents relatius a la concessió de la Biblioteca curosament ordenats i relligats, dins una bonica coberta.”
20-V-36
“Comencen a venir algunes noies; fins i tot, vé una escritora. Es diu Hortensia Blanch, i per pseudónim, Silvia Mistral.
La Sra Vídua Iglesias, ha fet preguntar les hores de lectura de la Biblioteca.”
10-VIII-36
“Des del dia 19 de juliol, fins a la data, la Biblioteca ha estat tancada. Durant aquests dies, Espanya i Catalunya han sofert, i estàn sofrint, les horribles escenes que porta una guerra civil. A conseqüencia d’una sublevació militar general a tota la Republica, el poble, està tot en armes.
Es difícil precisar, el fi d’aquesta lluita espantosa entre germans. Actualment a Barcelona, el moviment militar, està sufocat, i avui, que la població, ha començat a pendre el seu habitual aspecte, per indicació del nostre director, hem représ la feina, obrint la Biblioteca al públic.
Com és natural, en circumstàncies tan especials, han vingut pocs lectors.
Aquests dies passats, si bé la Biblioteca ha estat tancada, nosaltres hem acudit al nostre treball, sempre que ens ha estat possible, car la circulació de tramvies, estava deturada.”
8-IX-36
“Molts lectors demanen les revistes estrangeres il·lustrades, que tenim a al Biblioteca, interessats en coneixer l’opinió dels paissos estrangers, respecte els esdeveniments polítics d’Espanya, però degut a aquests esdeveniments, la censura, ha privat l’entrada d’aquestes revistes, i ja fa algunes setmanes que no en rebem cap.”
28-IX-36
“Ha vingut un milicià acompanyat d’amics, i han mirat amb atenció la secció de filosofia; finalment, han prés “El sentido de la vida” d’Adler.”
18-XI-36
“Ha visitat la Biblioteca el Tinent d’Alcalde Sr Cordomí, acompanyat d’altres senyors: Han mirat els llibres nous, i han quedat complaguts de tot.
Fa pocs dies, vé un nou lector soldat. M’ha critat l’atenció que sempre ha llegit obres de Menendez Pelayo. Hª de las ideas.”
[…] original: Pérez de Rozas. Fons Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Font: L’Opinió Andreuenca, Diari de la biblioteca, L’Abans de Sant Andreu de Palomar, p. […]