1935

Primer escrit  2-XII-35 

   

   “Comença la vida d’una nova Biblioteca Popular.  Aquesta Biblioteca, porta el nom d’Ignasi Iglesias, nom gloriós i venerat pel poble de Catalunya, peró principalment, pel nucli que forma la vasta barriada de Sant Andreu de Palomar, on va néixer el gran poeta i dramaturg. 

   El poble que ell tant estimà, i pel qual fou correspost amb fidel devoció, compta des d’ara, amb un recés amable i acollidor, per a tothom que vulgui enriquir la seva cultura espiritual.  

   La Biblioteca està instal·lada al segón pis de l’edifici de la Tinencia d’Alcaldia. Es una mica inconvenient que els lectors tinguin de pujar tantes escales, i sobretot que l’entrada no sigui exclusiva de la Biblioteca, però afortunadament, a la tarda, les altres dependències que hi tenen accès, no funcionen. 

   La Biblioteca “Ignasi Iglesias”, es bastant gran. Disposa de dues sales, (potser massa separades) una per a adults, altra pels infants. Convenientment decorades, amb cortines, gerros, magnígiques reproduccions de Miquel Angel, Rafael, El Greco, i altres artistes, amb la nota de color dels llibres, en els armaris sencers, ben il·luminades, i amb bona calefacció, han quedat força escaients. 

   Tinc per companya a la Sreta Pilar Bertrán que ha dirigit, fins ara, la Biblioteca Popular de Manresa, amb un entusiasme que l’anima igualment, en la nova tasca, que ara comencem juntes.”

 

  
La inauguració de la Biblioteca, ha coincidit amb la Festa Major de Sant Andreu.

   Va tenir lloc com he dit abans, el dia 30 de novembre a les 12 del matí, amb assistència del Conseller de Cultura, Sr. Duran i Ventosa, del Conseller delegat del Districte, Sr. Ferràn de Segarra, el Director de Biblioteques Populars, Sr. Jordi Rubió, altres personalitats, i la Sra Vda. d’Ignasi Iglesias, que formaven la Presidència. 

   Va obrir l’acte el Sr. Rubió, i parlaren després, els Srs Segarra, i Duran i Ventosa respectivament. 

   Tots els parlaments fòren optimistes i enaltidors de la cultura del nostre poble, oferint la nova Biblioteca, amb plena confiança de bon acolliment. 

   El públic, no va ésser molt nombrós, degut, entre altres motius, a la premura en repartir les invitacions, però en conjunt, l’acte, resultà bastant bé. 

També hi assistiren algunes alumnes de l’Escola de Bibliotecàries, i alguns mestres i mestresses, als quals complaguè especialment la sala infantil, principalment.” 

  

4-XII-35 

  

  “Un jove menestral, que ja havia vingut, avui, parlant, m’ha dit que ell formava part d’una Comissió, que va ésser, la que portà la primera iniciativa, per a la fundació de la Biblioteca Ignasi Iglesias. 

   M’ha donat l’adreça de varies escoles i entitats, i s’ha emportat alguns impressos per a fer propaganda de la Biblioteca, per la que demostra molt interés.” 

 

5-XII-35 

   

 “Aquest matí, un grup de nenes i nens (cap a 50) han vingut a la Biblioteca. Són alumnes de les Escoles Ignasi Iglesias, i han sigut acompanyats i presentats pels seus professors, i per la directora de les susdites Escoles, Srta Roca. 

   Aquesta tarda han vingut tots a llegir. Havien rebut atinades observacions dels seus mestres, i tots s’han portat molt bé. 

   Per fí, hem tingut avui, el goig de veure plena la sala d’infants, com en la Biblioteques Populars, es costum.” 

 

9-XII-35  

 

“Va visitar la Biblioteca l’Orfeo “Eco de Catalunya”, acompanyats del seu director, Sr. Cornella.” 

     

   “Un senyor que ha visitat la Biblioteca, s’ha donat a coneixer, com un dels principals membres, dels que formaven una “Comissió Pro Biblioteca Ignasi Iglesias”, a l’interés dels quals, es deu principalment la fundació d’aquesta. 

   Aquest senyor, nomenat Antoni Clausell, es manifestà molt joiós, de veure la Biblioteca en bona marxa. Li vaig mostrar els llibres que havien pertenescut a Ignasi Iglesias, i que guardem en el despatx, i quedà molt satisfet. Entre altres coses, em digué que tenien molts projectes per la prosperitat de la Biblioteca, els quals pensàven posar en práctica, així que les circumstàncies ho permetessin.” 

  

 
A %d bloguers els agrada això: